Sylvia atricapilla. Zwartkop

Natuurjournaal 16 augustus 2021

Nature Today
16-AUG-2021 - Zwartkop trekt weg uit Nederland, hommelreuzen bootsen hommels na.

De zwartkop, het neefje van de tuinfluiter en de braamsluiper, is begonnen met de reis naar zijn overwinteringsgebied: Zuid-Engeland, Spanje, Marokko of Algerije. Hoewel de zwartkop moeilijk te zien is, is zijn zang opvallend helder. Het gaat goed met de zwartkop in Nederland, dus je hebt zijn vrolijke lied vast wel eens gehoord tijdens een boswandeling. Als alle zwartkoppen weg zijn, zal het weer een beetje stiller zijn in de Nederlandse bossen!

Luister hier naar het geluid van de zwartkop (Bron: Jorge Leitão)

Hommelreus

De hommelreus is een hele dikke zweefvlieg die op een hommel lijkt. De kleuren zijn nogal variabel, ze bootsen namelijk een aantal andere hommels na, zoals de steenhommel en de aardhommel. Dit is weer zo’n geval van mimicry, je gevaarlijker voordoen dan je bent als verdedigingsmechanisme. Het verschil met echte hommels heeft alles te maken met de stand van de ogen, de antennes, het aantal vleugels en o.a. de manier van vliegen. Interessant is dat de volwassen hommelreus van nectar leeft, maar dat de larven groot worden in de nesten van verschillende soorten hommels, waar ze naderhand dan ook op lijken. Het zijn algemeen voorkomende dieren, je kan ze zomaar tegen het lijf lopen in deze tijd.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Mike Hirschler
Geluid: Jorge Leitão, Xeno-canto