Draak Saxifraga

Natuurjournaal 21 mei 2022

Nature Today
21-MEI-2022 - De draken vliegen en zwartkop goed te horen.

Wie gelooft dat draken niet bestaan, is vast geen nachtvlinderkenner. De grote, vuurspuwende wezens zijn misschien wel mythisch, maar dat betekent niet dat er nu geen draken vliegen. De kleine nachtvlinder draak is namelijk uit zijn cocon gekropen. Na overwintering als pop vliegt deze soort momenteel volop in heel Nederland. In de tuin zal je draken niet snel tegenkomen. De soort leeft vooral op eik en wordt voornamelijk in bossen gevonden.

Vrouw zwartkop heeft geen zwart, maar een bruin petje

Uit het struikgewas in tuinen en parken klinkt in het voorjaar de melodieuze zang van de zwartkop. Deze kleine vogel vliegt weinig en verstopt zich graag in bosjes, waar hij nu zijn jongen voert. De zang is echter onmiskenbaar. De soort broedt in Nederland en wordt nu veel waargenomen en doorgegeven aan de NDFF. Dat is terug te zien in de locatiegebonden soortenlijsten van de Nature Today-app, die voortkomen uit NDFF-waarnemingen en onze voorspelmodule. Zwartkoppen bevinden zich vooral in Oost-Nederland. In deze helft van het land zal deze vogel dus vrij hoog in de lijst staan. In het westen staat hij waarschijnlijk lager. Kijk eens waar de zwartkop in jouw lijst staat. Is dat hoog? Trek er dan op uit en probeer zijn herkenbare zang te horen! Luister hier naar het geluid van de zwartkop (Bron: Herman van der Meer)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Gergely, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga
Geluid: Herman van der Meer, Xeno-canto