Koninginnepage Saxifraga

Natuurjournaal 3 september 2021

Nature Today
3-SEP-2021 - Rupsen van koninginnenpages goed te zien, gele kwikstaart verlaat Nederland.

De koninginnenpage is een opvallende, gekleurde vlinder. Als je er één in de tuin ziet, is dat altijd een feestje. Ook de rupsen zijn opvallend gekleurd. Je kunt ze nu vinden op allerlei soorten schermbloemigen. Die komen vaak in moestuinen voor. Venkel, kervel, dille en wortels horen bijvoorbeeld bij deze familie. Buiten de moestuin groeit wilde peen, ook een geliefde plant van de koninginnenpagerups. Als de rupsen klein zijn, lijken ze een beetje op een vogelpoepje. Eind september zijn ze op hun grootst en kleurrijkst. Ze kunnen dan wel vijf centimeter lang worden en zijn groen-zwart-oranje getekend. Als ze zo groot zijn, is het tijd om te verpoppen.

Gele kwikstaart

In de zomer kunnen we volop genieten van gele kwikstaarten. Op het platteland vliegen ze weleens een stukje mee als je op de fiets zit of steken nog even snel voor je neus de weg over. Nu de herfst eraan komt, zal je zien dat de aantallen gele kwikstaarten afnemen. Deze vogels overwinteren lekker in de warme Sahel. Op dit moment trekken ook vogels uit noordelijker broedgebieden door Nederland. Het is alleen niet te zeggen of de gele kwikstaarten die je buiten ziet Nederlandse broedvogels of vogels op doortrek zijn. Eén ding is zeker: je moet nog even genieten van deze vrolijke vogel zolang het kan!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Henkjan Kieviet, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga