Ringslang

Stap in de wereld van de reptielen, amfibieën en vissen

Stichting RAVON
9-SEP-2021 - Op 15 september aanstaande start kennisorganisatie RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) met de eerste van drie opeenvolgende cursusavonden, met – hoe kan het ook anders - reptielen, amfibieën en vissen in de hoofdrol. Iedere avond komt een andere soortgroep aan bod, deelname is gratis. Docent Jeroen van Delft: “Het is leuk èn belangrijk dat we de natuur beter leren kennen.”

Kennis delen

Van Delft, ecoloog bij RAVON: Om inheemse reptielen, amfibieën en zoetwatervissen te beschermen onderzoeken we hoe het met deze soorten in Nederland gaat. Duizenden vrijwilligers verzamelen daartoe verspreidingsgegevens van deze soorten en vormen daarmee de basis van deze kennis: zij zijn de ‘oren en ogen’ in het veld. Door deze specifieke soortgroepen te begrijpen, te onderzoeken en deze kennis te delen, zorg je voor een betere instandhouding en bescherming van de natuur. Daarom dus ook deze laagdrempelige cursussen: iedereen kan zich aanmelden; deelname is gratis.

Basiscursus Reptielen (15 september, 19:30 – 20:45)

In deze cursusavond duiken we in de mysterieuze wereld van slangen en hagedissen en stippen de wat algemenere soorten aan. Hoe en waar vind je deze dieren en hoe vergroot je de kans op een waarneming? Hoe breng je hagedissen en slangen op naam en wat zijn daarbij belangrijke kenmerken? Docent Jeroen van Delft geeft daarnaast veel boeiende informatie over de levenswijze en habitats van deze dieren.

Ringslang

Basiscursus Vissen (22 september, 19:30 – 20:45)

In de basiscursus vissen kijken we met docent Mick Vos naar de Nederlandse zoetwatervissen. Waar leven ze, hoe kan je ze vinden en hoe zie je welke soort het is? Van de ongeveer zeventig soorten zoetwatervissen behandelen we de wat algemenere soorten en algemene kenmerken. Je leert waar je naar moet kijken bij vissen en hoe enkele algemene soorten eruit zien. Daarnaast leer je over de levenswijze en het habitat van vissen, maar ook over hun bedreigingen.

Bittervoorn

Basiscursus Amfibieën (29 september, 19:30 – 20:45)

Op deze avond kijken we naar amfibieën onder water en op het land. Hoe en waar leven ze, hoe kun je ze vinden en zelfs vooruit helpen in je eigen achtertuin? Van de zestien inheemse soorten staan deze avond een aantal wat algemenere en dichtbij de mens voorkomende soorten centraal. Je leert een aantal belangrijke kenmerken om bijvoorbeeld een groene en bruine kikker van elkaar te onderscheiden en het verschil tussen de geluiden van een aantal kikkers en padden. En waar zit die graafknobbel ook alweer precies? Jeroen van Delft geeft ook nu veel informatie over de levenswijze en habitats van deze dieren.

Rugstreeppad

Aanmelden

Iedereen kan zich gratis aanmelden. De cursussen worden gegeven via Zoom. Na aanmelding ontvang je uiterlijk een dag voor aanvang de link om deel te nemen.

Netwerk Ecologische Monitoring

De cursusavonden zijn bedoeld voor mensen met geen tot weinig ervaring met deze dieren en wordt georganiseerd in het kader van de NEM (Netwerk Ecologische Monitoring) Meetprogramma’s Reptielen, Zoetwatervissen en Amfibieën.

Tekst: Jelger Herder, Jeroen van Delft, Mick Vos, Raymond Creemers en Jeroen van Riet, RAVON
Foto’s: Jelger Herder
Meer informatie: Jeroen van Delft, RAVON