Gaai met eikel

Natuurjournaal 12 september 2021

Nature Today
12-SEP-2021 - Steeds meer gaaien te zien en hoe paart een naaktslak?

Het aantal gaaien dat gezien wordt in Nederland, neemt de afgelopen dagen toe. Hoewel de gaai het hele jaar door in ons land voorkomt, is de kans dat je er nu één ziet nog groter. In september begint namelijk hun najaarstrek. Vogels uit Noord- en Oost-Europa komen naar Nederland om te overwinteren, of om door te trekken naar hun overwinterlocatie. Het komt soms voor dat er uitzonderlijk hoge aantallen gaaien gezien worden. Zo’n jaar wordt een invasiejaar genoemd. In 2019 was voor het laatst een invasiejaar. Of dit jaar ook een invasiejaar voor gaaien gaat worden, moeten we maar afwachten!

Grote aardslak, één van de slakken die zich hangend voortplanten

Met vochtig weer komen naaktslakken tevoorschijn. Er zijn in Nederland veel verschillende soorten, die in het voor- en najaar paren. Elke soort naaktslak plant zich op zijn eigen manier voort, maar sommige slakken maken het wel heel bont. Slakken zijn hermafrodiet, dat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bezitten. Bij de voortplanting kronkelen naaktslakken zich om elkaar heen, hangend aan een draad die ze zelf gemaakt hebben. Blijf eens staan om te kijken, want na een tijdje gebeurt er iets bijzonders. Uit de hoofden van de naaktslakken ontrolt zich hun penis, die wel vier tot vijf keer zo lang is als de naaktslakken zelf. Daarmee wisselen ze een zaadpakketje uit, waarmee de slakken zich daarna bevruchten. Dit bijzondere, slijmerige schouwspel kun je nu buiten ook zelf bekijken. Daar heb je wel geduld voor nodig, want de hele paring kan wel acht uur duren!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga