Lactifluus vellereus. Schaapje

Natuurjournaal 19 september 2021

Nature Today
19-SEP-2021 - Schaapjes tellen en luisteren naar de boskrekel.

Een schaapje is ook een soort paddenstoel, en geen kleintje ook. Het worden stevige paddenstoelen, met hoeden tot wel dertig centimeter. Het is een melkzwam, wat betekent dat als je hem aan de onderkant iets beschadigt, er een wit sap uit komt. Je kan ze op de zandgronden vinden in de buurt van eiken, waar ze goede vrienden mee zijn. Ze zijn goed te herkennen aan de roomwitte kleur, een korte, dikke steel en naar de steel sterk aflopende platen.

Boskrekel

In bossen en bosranden, heidegebieden, maar ook in je tuin, kan je de boskrekel vinden. Het is een insect dat wel wat lijkt op een sprinkhaan, maar het echt niet is. Boskrekels zijn wat vierkanter en hebben zulke korte vleugels dat ze er niet eens mee kunnen vliegen! Ze worden ongeveer één centimeter lang, dus ze vinden is niet zomaar iets. Maar in deze tijd zingen ze en dat kan je horen. Hoor je in de verte een lang aanhoudend ratelend/trillend geluid, dan zal het een boskrekel zijn. Het grappige is dat het ver weg klinkt, maar waarschijnlijk maar enkele meters van je vandaan is. Daarna kan je hem snel vinden door gewoon eens dichtbij om je heen te kijken en de bodem af te speuren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN