Grauwe pijlstormvogel

Natuurjournaal 29 september 2021

Nature Today
29-SEP-2021 - Grauwe pijlstormvogels aan de kust en muursla bloeit nog.

Als de wind goed staat, kun je langs de kust soms grauwe pijlstormvogels zien. Het zijn echte vogels van open zee, die vooral met westen- en noordwestenwind bij de Nederlandse kust in de buurt zijn. In september en oktober worden de meeste grauwe pijlstormvogels waargenomen. Het is best bijzonder om er één te zien, want ze vliegen letterlijk de hele wereld over. Broeden doen ze bij Nieuw-Zeeland, Australië, op de Falklandeilanden en voor Chili; overwinteren op het noordelijk halfrond. De oostkust van Canada is daarvoor een favoriete bestemming. Met de hele wereld ter beschikking is het des te leuker als er ook grauwe pijlstormvogels bij de Nederlandse kust worden gezien!

Veel planten zijn al uitgebloeid, dus bloemen die je nog wel kunt zien vallen nu extra op. De muursla is bijvoorbeeld nog steeds bloeiend aan te treffen. Deze plant groeit, zoals zijn naam al zegt, aan of op muren. Dat is niet de enige plek waar je hem kunt vinden, het is vooral belangrijk dat de groeiplaatsen vochtig zijn. Langs bospaden kun je bijvoorbeeld ook prima muursla aantreffen. Kijk voor de volgende herfstwandeling eens in de Nature Today Go-app welke planten er nog meer in de buurt bloeien.

Muursla

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga