Duizendblad Saxifraga

Natuurjournaal 30 september 2021

Nature Today
30-SEP-2021 - Duizendblad bloeit nog steeds en geboortepiek bij bruine rat.

Langs bermen, in graslanden en op braakliggende terreinen kun je nog steeds duizendblad zien bloeien. Het is een algemene soort in heel Nederland. Deze plant bloeit tot ver in het najaar. Dat is fijn voor de vele insecten die ervan afhankelijk zijn. Let maar eens op: er zoemt altijd van alles rond duizendblad. De naam van de plant is gemakkelijk te bedenken als je naar de bladeren kijkt. Deze zijn vaak geveerd, zo lijkt het alsof de plant wel duizend bladeren heeft. Al in de oudheid was het blad bekend om zijn medicinale werkingen. Er wordt verteld dat Achilles duizendblad gebruikte om het bloeden te stoppen toen hij in zijn hiel was geraakt. De wetenschappelijke naam, Achillea, zou hiervandaan komen. Wanneer je het blad eet, stimuleert het juist bloedingen. Van teveel duizendblad kun je een bloedneus krijgen. De Engelse naam is dan ook simpelweg ‘nosebleed’.

Bruine rat

In heel Nederland leven bruine ratten. Ze leven in kleine groepen met één dominant mannetje, zijn vrouwtjes en nog een aantal niet-dominante mannen. Op dit moment is er werk aan de winkel voor de vrouwen. Ze kunnen het hele jaar door jongen krijgen, maar er is nu een geboortepiek; als er tenminste voldoende voedsel te vinden is. Jonge bruine ratten worden blind en naakt geboren. Moeder heeft het er druk mee. Als de jongen zich te ver buiten het nest begeven, haalt ze ze direct terug. Daarnaast verjaagt ze indringers actief. Als ze te erg verstoord worden, verplaatst de moeder alle jongen naar een andere plek. Gelukkig duurt het maar drie weken, dan zijn de jongen oud genoeg om voor zichzelf te zorgen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga