zeekoet  IVN lead

Natuurjournaal 8 oktober 2021

Nature Today
8-OKT-2021 - Zeekoeten spoelen aan en weinig te eten voor zwijnen.

Momenteel worden er veel gestrande zeekoeten gevonden langs de kust. Deze vogels leven op zee, maar door windkracht acht en negen van vorige week kwamen ze erg dicht op de kust. Als ze dan verzwakt zijn door ondervoeding en ze worden het strand op en de duinen ingeblazen, dan kunnen ze niet meer weg. Aan het einde van de zomer zijn het vooral de jonge dieren die dit overkomt. Er zijn meerdere opvangstations langs de kust die de dieren behandelen en hopelijk later weer gezond en wel vrij kunnen laten. Als je zeekoeten of andere zeevogels langs de kust vindt, kan je het beste contact opnemen met de dierenambulance. Je kunt de dieren ook rechtstreeks naar een opvangcentrum brengen als je er eentje in de buurt weet.

Wilde zwijnen in de winter

Voor wilde zwijnen breekt een uitdagende periode aan. Er wordt verwacht dat er dit jaar veel minder eikels en beukennootjes zullen vallen dan voorgaande jaren. Zwijnen hebben deze nodig om de winter door te komen. Dat betekent dat komende winter waarschijnlijk veel zwijnen door honger zullen overlijden. Voor die zwijnen is dat sneu, maar voor andere soorten niet. De afgelopen jaren is de hoeveelheid zwijnen toegenomen. Dat heeft een negatieve invloed op onder andere reptielensoorten en mollen, omdat ze op grote schaal de bodem omploegen. Het hoort bij de natuur: soms zijn er goede en soms zijn er slechte voedseljaren. Meer informatie is te lezen in dit natuurbericht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Jan Nijendijk, Saxifraga