agaatvlinder IVN

Natuurjournaal 9 oktober 2021

Nature Today
9-OKT-2021 - Agaatvlinder is actief en kruisspin legt eieren.

De agaatvlinder is een nachtvlinder. Hij doet iets wat niet veel andere vlinders doen, namelijk ook in de herfst en de winter actief zijn. Zowel de rups als de vlinder malen niet om wat kouder weer. De agaatvlinder is een algemene soort. Eén van zijn vele waardplanten is de brandnetel; de grote groene rupsen zijn er dol op. Je kunt de vlinder echter ook in de buurt van eiken vinden. Mocht je trouwens nu nog bloeiende klimop in de buurt hebben, ga hier dan eens ’s avonds met een zaklantaarn naartoe. Wie weet vind je de vlinder daar wel. Zo’n mooie vlinder zien, is een cadeautje voor het late opblijven.

Kruisspin

Vooral op mistige of regenachtige dagen vallen de webben van de kruisspin extra op. Vrouwtjes maken een groot web. Mannetjes bewegen zich meer, op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. De meeste spinnen hebben deze paring inmiddels achter de rug. Nu zijn de vrouwtjes flink gegroeid: hun achterlijf zit vol met eitjes. Deze moeten de winter goed doorkomen. Daarom spinnen de vrouwtjes een cocon om de eitjes in te leggen. Grote kruisspinnen maken grote cocons, kleine kruisspinnen maken kleinere cocons. Ze zien eruit als witte plukken watten met gele stipjes (de eitjes), die je kunt vinden in planten. Na het leggen van de eitjes blijft het vrouwtje eerst nog een tijdje de cocon bewaken. Daarna sterft ze en is het voor haar te hopen dat de eitjes de winter goed door zullen komen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Hannie Achterstraat, Hannieachterstraat.nl