Sterna hirundo. Visdief

Natuurjournaal 20 oktober 2021

Nature Today
20-OKT-2021 - Visdief overwintert in het zuiden, lieveheersbeestje overwintert in huis.

Op warme zomeravonden kun je 's avonds visdieven over het water zien scheren. Krijsend zijn ze op zoek naar eten en behendig duiken ze in het water. Dat geluid en uitzicht moeten we alweer een tijdje missen. Visdieven overwinteren in zuidelijker gebieden. Sommige overwinteren in Zuid-Europa, andere zoeken het nog zuidelijker en vliegen helemaal door tot in Zuid-Afrika. Niet zo gek dat ze dat halen; met hun gestroomlijnde lichaam en puntige vleugels lijken deze vogels gemaakt voor lange afstanden. Vanaf maart komen de eerste visdieven weer naar Nederland om te broeden.

Lieveheersbeestjes, verpoppend en één larve

Larven van lieveheersbeestjes heb je misschien wel eens gezien. Het zijn opvallende beestjes die nog helemaal niet op volwassen lieveheersbeestjes lijken. Daarvoor moeten ze eerst verpoppen. Stevig vastgehecht aan een blad vindt de metamorfose van larve naar volwassen dier plaats. Als ze net zijn verpopt hebben ze nog geen stippen, die verschijnen pas na een paar uur. De volwassen lieveheersbeestjes zoeken nu een plek om te overwinteren. Dat doen ze een stuk dichterbij dan de visdief; ze brengen graag de winter door in huizen! Heb je lieveheersbeestjes in huis? Die kun je gewoon laten zitten, in de lente vliegen ze vanzelf weer naar buiten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rik Kruit, Saxifraga; Hannie Achterstraat, Hannieachterstraat.nl