Visdief saxifraga

Natuurjournaal 20 maart 2022

Nature Today
20-MRT-2022 - Huisspitsmuis krijgt jongen en eerste visdieven komen aan.

Rondscherende visdieven die af en toe een sierlijke duik in het water maken; het is een bekend gezicht in de zomer. We hebben dit tafereel moeten missen, maar inmiddels zijn de eerste visdieven weer terug in Nederland! In maart zullen het er nog niet veel zijn, maar april en mei zijn topmaanden om de visdief te zien. Oorspronkelijk is deze soort een zeevogel, maar in ons waterrijke land is hij ook goed in het binnenland te vinden. Bovendien is de zee nooit echt ver weg in Nederland. Voor de visdief is het vooral belangrijk dat het water waar hij jaagt helder is, zodat hij zijn prooien kan zien zwemmen.

Huisspitsmuis

Na de paring in februari is nu de tijd aangebroken waarin de huisspitsmuis jongen krijgt. Een nestje kan bestaan uit twee tot wel tien jongen, maar gemiddeld zijn het er vier. Bij de geboorte zijn de jongen nog kaal en blind. Ze hebben een beschermend vliesje over hun ogen, om infecties te voorkomen. Over één tot twee weken gaan de oogjes open en kunnen ze ook het nest verlaten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga