Glanskop Saxifraga

Natuurjournaal 21 februari 2023

Nature Today
21-FEB-2023 - Glanskop schiet door het bos en huisspitsmuis zoekt ’s nachts gezelschap.

Hou je oren gespitst, en je hoort snel hoeveel vogels er nu alweer aan het zingen zijn. Er zitten mooie liedjes tussen, en ook de gekste geluiden. Hoor je pioew-pioew-pioew, als een laserpistool? Dan heb je het geluk om een glanskop te horen. De meeste mezen zijn drukke baasjes die nogal in het oog springen met hun felle gedrag. De glanskop is een stuk rustiger, en bovendien alleen in bossen te vinden. ’s Winters eten ze daar beukennootjes, in het voorjaar zoeken ze naar insecten in eikenbomen. Je vindt ze dan ook alleen in bosrijke gebieden in Gelderland en Overijssel, en in de Hollandse duinen. In Limburg wonen ze vooral ten westen van de Maas, gek genoeg zijn ze ook in Noord-Brabant zeldzaam.

Luister naar het bijzondere liedje van de glanskop (bron: Agris Celmins)

De huisspitsmuis heeft slechte ogen maar een uitstekende neus!

Niet al het gepiep dat je hoort is van vogels, schrille kreten die uit de ondergroei klinken zijn van spitsmuizen. De huisspitsmuis komt niet alleen in huis voor, maar het is wel de spitsmuis die het meest bij mensen in de buurt woont. Misschien wel omdat ze net als wij niet van natte voeten houden. Behalve in gebouwen, wonen ze in tuinen, parken, bosranden en graslanden. Ze zijn vooral ’s nachts actief, en zoeken met hun scherpe neus en gehoor naar kleine beestjes. Maar de mannetjes zijn nu op zoek naar vrouwtjes. Die zijn maar een paar uur vruchtbaar, dus ze moeten zich haasten! Gelukkig krijgen ze nog genoeg herkansingen, huisspitsmuisvrouwtjes kunnen twee tot vijf keer per jaar een nestje krijgen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga
Geluid: Agris Celmins, xeno-canto