Vuursalamander

Natuurjournaal 30 oktober 2021

Nature Today
30-OKT-2021 - Vuursalamander en rosse wolmuis nog steeds actief.

Hoe de zeldzame vuursalamander de winter doorbrengt, hangt af van de temperatuur van de buitenlucht. Als het kouder wordt dan zes graden, gaat de soort in winterrust. Voorlopig is dat nog niet aan de orde en blijft de vuursalamander actief. Als de omstandigheden goed zijn, worden er soms zelfs jongen geboren. Vuursalamanders planten zich namelijk op een bijzondere manier voort: de eieren ontwikkelen zich al in het lichaam van het vrouwtje. Zij baart larven en legt geen eieren. Om risico’s te spreiden baart ze de larven niet allemaal tegelijk. Zo kan het voorkomen dat ook in de herfst en winter nog jonge vuursalamanders geboren worden. Larven die laat in het jaar geboren worden, overwinteren vaak in het water. Volwassen dieren overwinteren op het land.

De rosse woelmuis plant zich meestal niet meer voort in de herfst en winter. Voor deze soort is het nu tijd om zich voor te bereiden op de koude periode. Rosse woelmuizen zijn de hele winter actief en houden geen winterslaap. Ze passen wel hun menu aan. In de lente eten ze voornamelijk groene plantendelen; in de zomer slakken, insecten en regenwormen. Nu het herfst is en de winter eraan komt, eten de rosse woelmuizen het liefst zaden. Een heel gevarieerd dieet dus! Je kunt knaagsporen vinden op gevallen hazelnoten, walnoten, beukennootjes en eikels.

Rosse woelmuis

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Kees Marijnissen, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga