Spreeuwen

Natuurjournaal 31 oktober 2021

Nature Today
31-OKT-2021 - Spreeuw en meerkoet gaan het najaar in.

Het is je misschien opgevallen dat er buiten veel spreeuwen te zien zijn. Onder andere op het platteland zijn grote groepen te vinden. Zij verzamelen zich na de broedtijd. Daar komt nog bij dat veel spreeuwen uit Noord- en Oost-Europa in Nederland overwinteren. Zo kan het dat je nu die kenmerkende zwermen spreeuwen over kunt zien vliegen. Het winterkleed van de spreeuw is ook extra mooi: paarsgroen met opvallende witte spikkels. Reden genoeg om de komende tijd eens extra op de algemene spreeuw te letten!

Ook meerkoeten verzamelen zich ‘s winters in grote groepen. Op het Veluwemeer en het Markermeer zoeken ze samen naar waterplanten. Voor sommige meerkoeten is het nog niet zover: er worden nog steeds meerkoeten met jongen gezien! De broedtijd houdt gemiddeld in juli op, dus nu nog jongen hebben is laat. Wellicht komt het door de warme herfstmaanden dat deze meerkoeten nog een kans wagen. In de herfst krijgen we ook gezelschap van meerkoeten uit het noorden. Deze vliegen ‘s nachts in hun eentje over.

Meerkoeten in de winter

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Roel Meijer, Saxifraga