Blauwe kiekendief

Natuurjournaal 3 november 2021

Nature Today
3-NOV-2021 - Blauwe kiekendief overwintert in Nederland, vogelmuur bloeit nog steeds.

Als je in de zomer een grote roofvogel ziet vliegen met de vleugels in een v-vorm, is de kans groot dat je een bruine kiekendief ziet. Dat is de algemeenste kiekendief van Nederland. In de herfst en de winter is dat anders. De meeste bruine kiekendieven trekken naar het zuiden, dus de kans dat je die tegenkomt neemt af. Het tegenovergestelde geldt voor de blauwe kiekendief. Er broeden maar heel weinig blauwe kiekendieven in Nederland, maar in de winter komen ze hierheen vanuit Scandinavië en Rusland. Als je nu die vogel met zijn v-vleugels ziet, zou het dus best wel een blauwe kiekendief kunnen zijn. Ook steppekiekendieven en grauwe kiekendieven, de andere kiekendieven in Nederland, trekken naar Afrika. Dat maakt de kans nog groter dat een kiekendief in de winter een blauwe kiekendief is!

Vogelmuur is één van de planten die het hele jaar door bloeien. Het is ook nog eens een erg algemene plant in Nederland. De kans is dus groot dat je ook in jouw omgeving de bloemen van vogelmuur kunt zien. Daarvoor moet je wel goed kijken, want de bloemetjes zijn behoorlijk klein. Je vindt de soort in tuinen, langs akkers en op veel meer plekken. Als je erop let, vind je overal vogelmuur. Ook vogels weten de plant te vinden. De plant dankt zijn naam dan ook aan het feit dat vogels graag van het zaad eten.

Vogelmuur

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga