Vroegeling Saxifraga

Natuurjournaal 20 februari 2023

Nature Today
20-FEB-2023 - Zoek de piepkleine vroegeling en vogelmuur met sterretjes.

Vroegeling is een klein plantje – soms enkel een paar centimeter groot – maar door de sierlijke witte bloempjes zie je haar toch snel staan. Het eenjarige plantje heeft als bladrozet overwinterd, zodat ze al vroeg in het jaar kan gaan bloeien. Op gunstige plekken kunnen ze met honderden bij elkaar staan, bijvoorbeeld op open zanderige grond in akkers, graslanden, langs het spoor en in de duinen. In de stad zie je vroegeling wel op muren in de voegen, of tussen de stenen. Veel plek heeft ze niet nodig.

Vogelmuur, met geen tien maar vijf bloemblaadjes

Vroegeling is er vroeg in het jaar bij, maar er zijn ook planten die eigenlijk het hele jaar kunnen bloeien. Vogelmuur is er zo eentje. En dat bloeien doet ze niet onverdienstelijk: aan de witte, stervormige bloemen dankt ze haar wetenschappelijk naam Stellaria. Het lijkt trouwens of ze tien witte bloemblaadjes heeft, maar het zijn er vijf die diep ingesneden zijn. Als je de plant van zo dichtbij bekijkt, zie je ook dat op de ronde stengel één rij haren loopt. Daaraan kan je zien dat het geen andere soort muur is.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga