herfstkleuren  IVN

Natuurjournaal 4 november 2021

Nature Today
4-NOV-2021 - Mooie herfstkleuren en zoeken naar zoelen.

In de herfst verkleuren de bladeren van bomen en andere planten voordat ze afvallen. In bladeren zitten de kleuren rood, oranje, geel en groen in wisselende samenstelling. Groen overheerst over het algemeen. Dat groen heet bladgroen, of chlorofyl. Het zorgt ervoor dat zonlicht wordt omgezet in suikers, energie. Daar leeft de plant van en daar leven wij weer van. Bladgroen is dus een essentieel onderdeel van ons bestaan. In de herfst trekt een plant het bladgroen terug in de boom om volgend jaar energie te hebben om uit te kunnen lopen, voordat er weer nieuw blad is. Doordat het groen verdwijnt, worden de andere kleuren zichtbaar. Sommige bladeren hebben mooie overgangen van geel naar rood naar bruin, andere worden meteen geheel rood of geel of bruin, vaak met allerlei groentinten. De combinatie van al deze kleuren maakt het zicht op bosranden of individuele bomen momenteel meer dan de moeite waard.

Zoel

Op niet veel plaatsen in Nederland komen wilde zwijnen voor. Daar waar ze wel voorkomen, kan je als het een keer goed geregend heeft het verschijnsel op de bovenstaande foto zien. De aanwezigheid van wilde zwijnen wordt over het algemeen gekenmerkt door omgewroete grond. In hun snuit zit een harde schijf. Hiermee is het geen enkel probleem om de bosgrond, of als je pech hebt jouw gazonnetje, tot een compleet omgeploegd slagveld te maken. Dieper in het bos kom je het volgende tegen: bij een plasje of een modderpoel heeft het zwijn lekker in de modder liggen rollen en daarna heeft hij hard tegen de dichtstbijzijnde boom aangeschuurd. Dit doen ze om vervelende insecten kwijt te raken. De boom in kwestie zit dan tot ongeveer een halve meter hoog onder de modder. Vaak kan je er haren van de zwijnen in vinden. Ook als er geen water of modder in de buurt is, kan het bijna niet missen. Een boom die op laag niveau is dichtgemetseld met modder, betekent dat er zwijnen in de buurt zijn. De Hoge Veluwe en de Veluwezoom zijn bij uitstek zwijnengebied in Nederland; in Duitsland komen ze op veel meer plekken voor. Kan jij er zo’n ‘zoel’ vinden?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN