voor eenmalig gebruik, De Slufter in herfstkleuren

Herfstkleuren op de kwelder

Ecomare
2-SEP-2013 - In september zorgt de natuur in de kwelder voor een spetterend afscheid van de zomer. Het sappige groen van zeekraal en schorrenkruid verandert langzaam in rood, geel en paars. Zo kan het vlakke kweldergebied wat herfstkleuren betreft gemakkelijk wedijveren met de kleurigste herfstbossen!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In september zorgt de natuur in de kwelder voor een spetterend afscheid van de zomer. Het sappige groen van zeekraal en schorrenkruid verandert langzaam in rood, geel en paars. Zo kan het vlakke kweldergebied wat herfstkleuren betreft gemakkelijk wedijveren met de kleurigste herfstbossen!

Rode Bietjes
Zeekraal, schorrenkruid en veel andere kwelderplanten behoren tot de ganzenvoetfamilie. Ook spinazie en bijvoorbeeld rode bieten horen daarbij. De stof die onze bietjes kleurt, zit ook in zeekraal en schorrenkruid. Dat zie je in de nazomer, wanneer het vocht langzaam uit de plant verdwijnt. Er blijft zout over, en de mooie rode kleur. Daarna gaan de planten dood. De kwelder wordt dor en bruin, tot in de volgende lente weer jonge groene plantjes verschijnen.

Zeekraal (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

De Slufter in herfstkleuren (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Schorrenkruid (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de encyclopdie van Ecomare kun je meer lezen over kwelders, zeekraal en schorrenkruid.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen