Zandputjes zijn dit jaar al veel gezien

Op zoek naar wadpaddenstoelen

Ecomare
15-OKT-2015 - Wanneer de herfst invalt, verschijnen de paddenstoelen. Prachtig om te zien en leuk om tijdens een herfstwandeling in het bos naar op zoek te gaan. Maar paddenstoelen zijn niet alleen in het bos te vinden, ook in de duinen, de zeereep en op de kwelders groeien ze. Sommige soorten zijn helemaal aangepast aan deze kustgebieden en vind je alleen daar. Dat maakt het zoeken naar paddenstoelen op een Waddeneiland als Texel zo leuk. Je wandelt zo van bos naar zeereep en vindt er van alles wat. En omdat het op de wadden niet zo snel vriest, kun je ze tot vrij laat in het jaar nog zien.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Wanneer de herfst invalt, verschijnen de paddenstoelen. Prachtig om te zien en leuk om tijdens een herfstwandeling in het bos naar op zoek te gaan. Maar paddenstoelen zijn niet alleen in het bos te vinden, ook in de duinen, de zeereep en op de kwelders groeien ze. Sommige soorten zijn helemaal aangepast aan deze kustgebieden en vind je alleen daar. Dat maakt het zoeken naar paddenstoelen op een Waddeneiland als Texel zo leuk. Je wandelt zo van bos naar zeereep en vindt er van alles wat. En omdat het op de wadden niet zo snel vriest, kun je ze tot vrij laat in het jaar nog zien.

Duinen
In de duinen komen net zo veel soorten paddenstoelen voor als in het bos. Het zijn wel heel andere soorten. Meestal zijn ze wat kleiner. Vooral in de late herfst zijn ze op duinweitjes te vinden. Wat dacht je van de duindoornvuurzwam, de gekraagde aardster of de gesteelde stuifbal? Maar Texel is bij paddenstoelenkenners vooral beroemd om haar wasplaatjes. In de duinen vind je bijvoorbeeld de zwartwordende wasplaat en de puntmutswasplaat. Er is ooit een nieuwe wasplaatsoort op Texel ontdekt, de karmozijnwasplaat.

De zwartwordende wasplaat groeit in de duinen (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Zeereep
Het leven is zwaar in de jongste duinenrij, de zeereep. De meeste paddenstoelen houden van warme vochtigheid, en niet van droogte en striemend zand. Maar er zijn er specialisten die juist in die zeereep leven, zoals helmharpoenzwam, duinfranjehoed, duinveldridder en het zandputje. Zandputjes zijn er dit jaar al veel gezien. Sommige van deze zeereepsoorten kun je zelfs op het strand vinden.

Zandputjes zijn dit jaar al veel gezien (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Kwelders
Ook op kwelders, die vooral in het najaar regelmatig overstromen met zout water, groeien paddenstoelen. De paarssteelschijnridders groeien meestal op de vloedmerken, op plekken waar massa’s zeewieren zijn aangespoeld. Kwelderchampignons vind je met name in kwelders waar schapenmest te vinden is. De randen van de Slufter en de Mokbaai zijn goede plekken voor kwelderpaddenstoelen op Texel.

Kwelderchampignons langs de Mokbaai (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over paddenstoelen op Texel. In de herfstvakantie organiseert Ecomare ook speciale paddenstoelen excursies. Op onze website kun je zien wanneer.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen