voor eenmalig gebruik

Volop zwammen in het zand

Ecomare
13-NOV-2012 - “Welke paddenstoel groeit er op het strand? Nog nooit gezien”, twitterde een strandwandelaar naar Ecomare. Paddenstoelen kennen de meeste mensen van sprookjesachtige bossen, waar het vochtig en lekker luw en warm is. Dat ze ook op het zand kunnen leven, op droge en winderige plekken, is niet zo bekend. Toch zijn er best wat soorten die in de duinen of zelfs op het strand groeien. Door de natte en relatief warme herfst kun je er nu extra veel vinden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

“Welke paddenstoel groeit er op het strand? Nog nooit gezien”, twitterde een strandwandelaar naar Ecomare. Paddenstoelen kennen de meeste mensen van sprookjesachtige bossen, waar het vochtig en lekker luw en warm is. Dat ze ook op het zand kunnen leven, op droge en winderige plekken, is niet zo bekend. Toch zijn er best wat soorten die in de duinen of zelfs op het strand groeien. Door de natte en relatief warme herfst kun je er nu extra veel vinden.

Specialisten
Er zitten soorten tussen met klinkende namen als de duinveldridder, de duinfranjehoed en het zandtulpje. De meeste soorten die je op het strand vindt, zijn helemaal gespecialiseerd in het harde leven op het droge en striemende stuifzand. De paddenstoelen groeien er meestal op dode helmwortels. Met een beetje zoeken kun je ze nu vrij makkelijk vinden, maar omdat ze alleen op het strand of in de duinen groeien zijn ze toch best zeldzaam.

Duinveldridder groeit in het zand op dode helmwortels (foto: Sytske Dijksen, Foto Fitis)

Paddenstoel met een luchtje
Ook de duinstinkzwam groeit op oude helmwortels. Deze paddenstoel heet niet voor niets zo. Hij stinkt behoorlijk. Vliegen vinden de geur blijkbaar erg aantrekkelijk, want die komen massaal op stinkzwammen af. Stinkzwammen komen uit een ei-achtige bol, een duivelsei. Die duivelseieren worden in sommige landen verzameld als delicatesse.

Duinstinkzwammen doen hun naam eer aan (foto: Sytske Dijksen, Foto Fitis)

Herfststrandwandeling
De meeste duin- en strandpaddenstoelen verschijnen pas laat in de herfst. Dit is dus het moment om ze daar te gaan bekijken. Misschien een leuke aanvulling op een frisse strandwandeling en weer eens wat anders dan het herfstige bos.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over paddenstoelen in de zeereep.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen