Olifantenkalf Sally

Verstrikt olifantenkalf gered en naar olifantenweeshuis gebracht

Stichting IFAW
6-NOV-2021 - Reddingswerkers in Zimbabwe hebben een ernstig gewond olifantenkalf per vliegtuig in veiligheid gebracht. Ze was verstrikt geraakt in een ijzeren telefoondraad. Het oor van het dier was bijna volledig losgeraakt. Het olifantenkalf is opgevangen in een olifantenweeshuis waar ze goed herstelt. De verwachting is dat ze binnen een paar jaar weer in het wild kan worden vrijgelaten

Gewond kalf

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) geeft aan dat lokale vissers het ongeveer achttien maanden oude vrouwtjeskalf hadden gespot terwijl ze alleen ronddwaalde aan de oevers van de Zambezi-rivier, aan de Zambiaanse grens. Het kalf sleepte een stuk ijzeren telefoondraad mee en had wonden die ze had overgehouden aan een aanval door hyena's.

Samenwerking van dierenartsen en rangers

Het veterinaire team van Wild is Life-Zen Nursery (WIL) in Harare werkte nauw samen met de rangers van de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (ZimParks) om de olifant te vangen en te immobiliseren om het draad te verwijderen. En dat was niet eenvoudig: het vangen van olifanten zo dichtbij water is altijd gevaarlijk omdat de kans bestaat dat de dieren in het water springen en verdrinken of worden aangevallen door krokodillen of nijlpaarden. Een extra veiligheidsrisico vormen de grote leeuwen- en nijlpaardenpopulaties in het gebied.

Gelukkig konden het veterinaire team en de ranger van ZimParks samen het jonge dier helpen. Dierenartsen verwijderden het ijzerdraad dat haar oor had doorgesneden, waardoor het bijna geamputeerd was. Het kalf werd vervolgens direct per vliegtuig naar het opvangtehuis van Wild is Life-Zen Olifantenweeshuis in Harare gevlogen.

Olifantenweeshuis

Het olifantenweeshuis in Harare is de enige faciliteit in het land waar olifanten worden gerehabiliteerd en opnieuw uitgezet. Weesolifantjes krijgen er de speciale zorg die ze nodig hebben om het verlies van hun moeder en hun kudde te overleven. In het begin ontwikkelen ze een sterke band met hun verzorgers, die tijdens de continue verzorging als surrogaatfamilie dienen. Zodra ze weer sterk en gezond zijn, vormen de olifanten een band met elkaar en worden onafhankelijk van hun verzorgers. Ze leren dan ook de vaardigheden die nodig zijn om in het wild te leven.

Olifantenkalf Sally in het olifanten-opvanghuis

Soft-release-site

Fase twee in het rehabilitatieproces begint als de olifantjes worden overgebracht naar een zogenoemde soft-release-site, een gebied waar ze nog wel in de gaten worden gehouden en bijgevoerd worden, maar waar ze zich geleidelijk aan kunnen aanpassen aan een leven in het wild. Wild is Life en IFAW hebben een speciaal ‘boma’ (beschermd gebied) ontwikkeld in het Panda Masuie Forest Reserve. Op deze nieuwe locatie kunnen de olifanten veilig uit hun comfortzone komen en zich aanpassen aan (weer) een leven  als een wilde olifant.

Verwachting

Inmiddels gaat het goed met de jonge olifant en zijn de verzorgers erg blij met de vooruitgang van het dier. Ze herstelt goed en krijgt een band met de andere olifanten in het olifantenweeshuis. De prognose voor het herstel van de olifant is goed; de verwachting is dat ze binnen een paar jaar weer in het wild kan worden vrijgelaten. Het beschadigde oor zal echter wel blijvend misvormd zijn en zal haar een heel apart uiterlijk geven. De kans is daarbij gelukkig klein dat de verwonding het gehoor van de olifant heeft aangetast.

Telefoondraden

Rikkert Reijnen, senior adviseur Natuurbehoud van IFAW, geeft aan dat stropers afgedankte telefoondraden gebruiken om wilde dieren te vangen. “Helaas is dit een groeiende trend nu COVID-19 zoveel mensen van hun baan en middelen van bestaan heeft beroofd. In sommige bufferzones van de nationale parken van Zimbabwe is het verstrikt raken in deze draden een probleem. Daarbij is er binnen de beschermde gebieden een situatie waarin IFAW en andere organisaties ZimParks steunen bij het versterken van de wetshandhavingscapaciteit.”

Tekst: International Fund for Animal Welfare
Foto's: Roxy Danckwerts, Wild is Life