Cupid

Koalajong en blinde moeder krijgen tweede kans

Stichting IFAW
3-JUL-2021 - In het noorden van Nieuw-Zuid-Wales in Australië werd eind mei een koala gered, nadat ze gedesoriënteerd aan de kant van de weg was aangetroffen. Het bleek om een koalamoeder te gaan met een jong in haar buidel. De koala's werden overgebracht naar de kliniek van Friends of the Koala waar het veterinaire team, dat wordt gesteund door IFAW, beide dieren grondig onderzocht.

Blinde koalamoeder Venus met haar jong Cupid

Uit de tests bleek dat Venus, de volwassen koala, een ooginfectie had door chlamydia. Ze was blind aan beide ogen en één oog was ook zwaar ontstoken. Venus is dan wel blind en met haar twaalf jaar ook aardig op leeftijd – voor een koala in het wild is dit zeer oud – maar verder gaat het goed met haar. En tot verbazing van het team had ze een gezond jong genaamd Cupid in haar buidel.

Cupid is zo'n vijf maanden oud en weegt te weinig voor een koala van zijn leeftijd. Het veterinaire team van Friends of the Koala geeft hem daarom bijvoeding om zijn groei en herstel te bevorderen. De ogen van Venus worden behandeld en zijn inmiddels minder opgezwollen, maar ze is er nog lang niet.

“Wij zijn dankbaar dat degene die Venus en Cupid heeft gevonden onze reddingshotline heeft gebeld. Venus ziet niets en wij troffen haar helemaal gedesoriënteerd en kwetsbaar aan op de grond”, zegt hoofdarts Jackie Reed van Friends of Koala. “Als wij haar niet hadden gered, had ze het niet overleefd. Ze was een gemakkelijke prooi voor een hond, of ze zou zijn aangereden door een auto of door uithongering zijn gestorven.”

De koala's in Nieuw-Zuid-Wales hebben het sowieso al zwaar te verduren door de heftige branden die jaarlijks ontstaan. Daarom is elke koala die IFAW met partners redt en rehabiliteert erg belangrijk voor het behoud van de soort.

Voor IFAW is het bijna onvoorstelbaar dat er een volwassen koala van die leeftijd, blind en met een jong in haar buidel, in het wild gevonden is. Gewonde of zieke koala's moeten meteen worden behandeld en daarom zijn de steun van IFAW aan het veterinaire team en de samenwerking met Friends of the Koala van cruciaal belang. 

Wat doet de organisatie Friends of the Koala (FOK)?

De organisatie zet zich in voor een betere bescherming van koala's en hun leefgebied in het noordelijke rivierengebied van Nieuw-Zuid-Wales. Al ruim 35 jaar lang neemt FOK het voortouw in het redden, rehabiliteren en het weer uitzetten van koala's; het beschermen, herstellen en vergroten van het leefgebied van koala's; het geven van voorlichting over koala's en hun bedreigde leefsituatie; het bepleiten van betere bescherming van koala's; het aangaan van partnerschappen met andere organisaties; het bijdragen en bevorderen van relevant onderzoek over de gezondheid en habitat van de koala.  Friends of the Koala redt jaarlijks zo'n 350 koala's, dit is ruim een derde van alle zieke, gewonde en verweesde koala's die elk jaar in Nieuw-Zuid-Wales worden gered. 

Tekst: IFAW
Foto's: Brad Mustow, Friends of the Koala