Zeearend

Natuurjournaal 15 november 2021

Nature Today
15-NOV-2021 - Zeearend en ijseend bereiden zich voor op winter.

De zeearend heeft het druk in de herfst. Nu is het moment dat ze een baltsvlucht houden, op zoek naar een partner om komend jaar mee te broeden. Daarna bouwen ze ook alvast een nest, waar in het voorjaar op gebroed wordt. Het nest wordt vaak jaren achter elkaar gebruikt. Stellen die elkaar al gevonden hebben, gebruiken deze tijd om hun nest te restaureren voor komend jaar. Na deze herfstactiviteiten houden ze een rustperiode. Het is belangrijk dat ze dan echt met rust gelaten worden. Geniet van de indrukwekkende zeearend, bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen, maar houd ruim afstand van het nest.

De ijseend doet het wel rustig aan. Deze mooie eend broedt voornamelijk op de toendra, maar overwintert zuidelijker. De meeste Europese ijseenden overwinteren op de Oostzee, maar een deel wijkt uit naar het westen, waaronder ook Nederland. Hier overwinteren ze op de Waddenzee en, als je geluk hebt, kun je ze zien bij de Brouwersdam. De meeste ijseenden worden in Nederland in november gezien. Met zijn bijzondere uiterlijk, met lange staart en mooie tekening, is de ijseend de moeite van het zoeken waard.

IJseend

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga