Zeemeerminhaar VOOR EENMALIG GEBRUIK

Natuurjournaal 14 december 2021

Nature Today
14-DEC-2021 - Zeemeerminhaar op de rotsen en donkere schaduwen in het bos.

Met alle veranderingen die je in het najaar op het land kunt waarnemen, is het makkelijk om te vergeten dat ook in onze (zoute) wateren van alles gebeurt. Zo zijn er veel verschillende soorten zeewier die juist in de winter goed gedijen. Deze zullen de komende tijd af en toe uitgelicht worden. Zo is er bijvoorbeeld zeemeerminhaar. Het is een verzamelnaam voor verschillende wieren uit dezelfde familie. Ze lijken sterk op elkaar, en je begrijpt ook direct waar de naam vandaan komt: van dichtbij bekeken zijn het groene slierten, die best op het hoofd van een zeemeermin zouden kunnen groeien. Deze slierten zeemeerminhaar zijn vooral in de winter en de lente te vinden. Ze groeien onder water, maar kunnen boven water gevonden worden op drooggevallen stenen in het getijdengebied. Op de stenen vormen ze een soort harig plakkaat. De oevers langs de Oosterschelde zijn bijvoorbeeld een goede plek om te zoeken.

De hele winter lang kun je in Nederland raven zien. Misschien is het zelfs wel makkelijker om een raaf te zien als het blad van de bomen is gevallen, en de donkere gestalte extra opvalt. Je kunt een raaf op afstand onderscheiden van een kraai of een roek door naar de staart te kijken. Die van een raaf heeft altijd een geruite vorm. Wat ook werkt, is luisteren naar het geluid. Een raaf maakt een typisch geluid, dat klinkt als ‘crox-crox’. Als je het eenmaal leert herkennen, zal je zien dat je het ook kunt horen als je de raaf zelf niet ziet. Vooral op de Veluwe, op de Utrechtse Heuvelrug en in Flevoland kun je raven waarnemen.

Raaf

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mart Karremans, stichting Anemoon; Martin Mollet, Saxifraga
Geluid: Baltasar Pinheiro, Xeno-Canto