Raaf

Natuurjournaal 3 april 2023

Nature Today
3-APR-2023 - Ravenkuikens uit het ei en blauwe bosbes in bloei.

Wel dertig meter boven de grond, in de kruin van een boom, zitten nu de eerste piepjonge ravenkuikens in het nest. Vier tot zes oranjeroze kale en blinde kuikentjes, met wat grijze plukjes dons. De eerste dagen zit moeder of vader raaf nog op het nest om ze te beschutten tegen regen en kou. Raven zijn vroege broeders, die al eind februari eieren kunnen leggen. Maar andere paren beginnen er nu pas aan. Raven zijn levenslange partners en gebruiken dezelfde plek om te broeden. De constructie van het nest pakken ze gezamenlijk aan: man brengt de takken, vrouw vlecht ze in elkaar. Je kunt raven tegenkomen op de Veluwe en Utrechtse heuvelrug, en ook steeds meer in de aangrenzende regio’s. Hou je oren gespitst voor hun krô-krô.

De bloemen van de blauwe bosbes zijn lichtgroen met lichtrood

De naam zegt het al, de blauwe bosbes groeit in het bos. Bij een bosrand, heidegebied of hoogveen kan je ze ook wel tegenkomen. Wel altijd op wat armere en zure zandgrond. Nu beginnen ze te bloeien, met bloemen die ook wel een beetje op bessen lijken. De bloemblaadjes zijn aan elkaar gegroeid tot een rond bolletje met een kleine opening. Ze zijn lichtgroen tot roodachtig, niet echt opvallend dus. Insecten weten ze wel te vinden. Op zoek naar nectar onderin de bloem raken ze de meeldraden en nemen het stuifmeel mee naar de volgende bloem. Maar bosbessen kunnen zich ook uitbreiden door nieuwe scheuten uit de wortelstok. Daardoor vormen ze vaak grote plakkaten van de kleine stuiken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga
Geluid: Jérôme Fischer, xeno-canto