Rode kornoelje

Natuurjournaal 29 december 2022

Nature Today
29-DEC-2022 - Rode kornoelje heeft rode takken en luister naar de raaf.

Eigenlijk is de rode kornoelje in de winter het mooist. Nu kun je namelijk de glanzend rode takken van de struik goed zien. Het is in feite altijd een kleurige plant: rode takken in de winter, witte bloemschermen in het voorjaar én nog een keer in de vroege herfst, zwarte bessen in de zomer en rood kleurend blad in het najaar. Rode kornoelje is een inheemse plant en groeit in het wild op voedselrijke, vochtige, kalkhoudende grond, vooral in Zuid-Limburg en Midden- en West-Nederland. Je vindt haar bijvoorbeeld in bosranden, houtwallen en in de duinen. Als tuinplant is de uit Azië afkomstige witte kornoelje bekend, die nog knalrodere twijgen heeft.

Raaf

Kroa-kroakroa- kroa – raven laten zich vaak horen als ze vliegen. Kijk snel omhoog en je ziet meestal twee raven vliegen. Man en vrouw raaf zijn vaste partners, ze blijven hun hele leven bij elkaar. Buiten het broedseizoen verzamelen raven zich ook in grotere groepen en overnachten – net als andere kraaiachtigen – bij elkaar. Zeker op plekken waar veel voedsel te vinden is. ’s Winters zijn ze vooral afhankelijk van aas, en laten elkaar weten waar een kadaver te vinden is. Raven vind je vooral in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Ook al zijn het er niet veel, omdat ze vaak rondvliegen heb je toch een goede kans ze te horen – en zien. Hou je oren gespitst!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: AnRo0002, Wikimedia Commons; Luc Hoogenstein, Saxifraga