Raaf Saxifraga

Natuurjournaal 29 januari 2022

Nature Today
29-JAN-2022 - Raaf houdt baltsvlucht en perentak vliegt.

Eind januari, begin februari is dé tijd om naar buiten te gaan en uit te kijken naar raven. Luister eens goed of je het karakteristieke ‘crox-crox’ hoort, wie weet zie je ze wel vliegen. Rond deze tijd houden raven namelijk hun baltsvlucht. Hoog in de lucht uiten ze hun bewondering naar elkaar en demonstreren ze hoe goed ze kunnen vliegen. Daarbij maken ze loopings en vliegen ze zelfs ondersteboven. Een feest om naar te kijken! De Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en Oostvaardersplassen zijn goede plaatsen om deze indrukwekkende vogels te zien vliegen.

Perentak

De perentak is niet alleen een onderdeel van een perenboom, het is ook een nachtvlinder. Mannetjes vliegen nu. De vrouwtjes zijn er wel, maar kunnen, zoals dat bij veel nachtvlinders gaat, niet vliegen. Ze zijn wel goed te zien op boomstammen, vooral als de zon net op is gekomen. Dan kruipen ze omhoog om eitjes te leggen. Deze soort komt algemeen voor in heel Nederland en komt af op licht. Kijk bijvoorbeeld eens bij een fietstunnel of een lantaarnpaal. De naam ‘perentak’ komt overigens van de vorm van de rups: die lijkt op een takje. Als de transformatie naar vlinder eenmaal heeft plaatsgevonden, is van die gelijkenis weinig meer te zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga