Sciurus vulgaris. Eekhoorn

Natuurjournaal 13 januari 2022

Nature Today
13-JAN-2022 - Eekhoorn heeft jongen, ekster werkt aan nest.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar eekhoorns kunnen nu al hun eerste jongen verwachten. Dat wil zeggen, eekhoorns die afgelopen winter veel voedsel konden vinden. Eekhoorns in gebieden met minder voedsel wachten tot de zomer met zich voortplanten. Eekhoorns krijgen gemiddeld twee tot zes jongen in één worp. Zij blijven de komende tijd binnen in het nest; pas na acht weken komen ze voor het eerst buiten om de wereld te ontdekken. Het is niet altijd zeker dat alle jongen volle familie van elkaar zijn. Vrouwtjeseekhoorns kunnen met verschillende mannen paren, en onderzoek heeft uitgewezen dat jongen uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben.

Ekster

Eksters bereiden zich nu ook al voor op het voortplantingsseizoen. Zij zijn nog niet klaar om te paren, eerst moeten er nog andere dingen gebeuren. Eksters zijn monogaam en blijven vaak meerdere jaren achter elkaar bij elkaar. Koppels die elkaar al kennen, voeren eerst een kort baltsritueel uit. Vogels die nog alleen zijn, voeren langere rituelen uit, tot ze de geschikte partner hebben gevonden. Daarna beginnen koppels aan het bouwen van nesten. Eksters bouwen nieuwe nesten, maar repareren ook regelmatig nesten van voorgaande jaren. Elke vogel werkt aan zijn eigen kant, zodat ze elkaar niet in de weg zitten bij het bouwen. Na ongeveer veertig dagen is een nest helemaal klaar om in gebruik genomen te worden, en kan de paring beginnen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga