Fuut

Natuurjournaal 24 januari 2022

Nature Today
24-JAN-2022 - Balts van fuut is begonnen en paarse dovenetel bloeit.

Het is nog relatief vroeg in het jaar, maar de eerste baltsende futen zijn al waargenomen. Daarbij bewegen twee futen zich synchroon tegenover elkaar op het water, terwijl ze allerlei verschillende bewegingen maken. Schudden en op en neer bewegen met het hoofd, heen en weer zwemmen of onder water duiken; de futen doen het allemaal om elkaar te versieren. In het voorjaar wordt de balts nog spectaculairder om naar te kijken. Dan zetten ze de bruinrode krans rond hun hoofd uit en dragen ze een fiere kuif. Op dit moment hebben futen een winterkleed en missen ze die krans en de kuif, zoals op de foto te zien is. Heb je zelf al baltsende futen gezien?

Paarse dovenetel is een wat opvallend plantje, dat vaak in de categorie ‘akkeronkruid’ wordt geplaatst. Toch is het leuk om er wat extra aandacht aan te besteden. Paarse dovenetel is namelijk het hele jaar door bloeiend te vinden. Zoals de naam al zegt zijn de bloemen paars; een vrolijke kleur in de verder wat grauwe januarimaand. Het is een heel algemene plant die in heel Nederland te vinden is. Hoewel het akkeronkruid wordt genoemd, komt paarse dovenetel ook regelmatig binnen de bebouwde kom voor. Stoepranden afspeuren is ook een prima methode om paarse dovenetel te zien bloeien.

Paarse dovenetel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Koos Dansen; Ed Stikvoort, Saxifraga