Diersporen

Spoorzoeken als inventarisatiemethode voor diersoorten

Zoogdiervereniging
3-FEB-2022 - Sinds de start van de coronapandemie hebben we de natuur in onze eigen achtertuinen goed leren kennen. Door diverse evenementen zoals de tuintellingen is de interesse in natuur toegenomen. Ook de drukte in de natuurgebieden nam toe en online cursussen trokken steeds vollere ‘zalen’. Naast het speuren naar dieren is ook het zoeken naar diersporen een populaire bezigheid geworden.

De wereld van diersporen zoeken (oftewel ‘tracking’) is booming. Het is een manier van natuurbeleving die veel mensen aanspreekt. “Prenten in de modder, een krab- of knaagspoor, een keutel of resten van een prooi. Het herkennen van diersporen geeft elke natuurbeleving een spannende extra dimensie: het is alsof je het dier erbij ziet”, aldus Annemarie van Diepenbeek, auteur van de veldgids Diersporen Europa.

Meer dan een hobby

Naast dat er tegenwoordig diverse invoerplatforms zijn om je waarnemingen door te geven, zoals Telmee.nl en Waarneming.nl, is het ook mogelijk om jouw spoorzoektalenten in te zetten als inventarisatiemethode voor diverse meetprogramma’s van (zoog)diersoorten. Zo wordt bijvoorbeeld de verspreiding van otters in Nederland in kaart gebracht door het inventariseren van spraints (otterpoep). Ook het NEM Verspreidingsonderzoek Muizen gebeurt via sporen, namelijk de braakballen van kerkuilen. Door deze landelijk te verzamelen en de prooidieren te determineren, ontstaat er een beeld van welke muizensoorten waar in Nederland voorkomen.

Braakbal naast een otterspraint

Nieuwe soorten

Cursisten op zoek naar diersporen

De oehoe, goudjakhals, wasbeer, wasbeerhond, wolf… De laatste jaren komt er regelmatig bezoek uit het oosten ons land binnen. Maar zien doen we dit soort dieren zelden. De komst van al deze soortpioniers hebben terecht de aandacht voor diersporen vergroot. Maar wanneer is een grote hondenprent nou van een wolf? Wat is het verschil tussen een vossendrol, vol met haar en botsplinters, en die van een wolf? Hoe herken je een wasbeerhondenprent? Welke sporen zeggen mij dat er een oehoe in de buurt is?

Meld je aan voor het Internationale Sporen Symposium

Ben je nieuwsgierig geworden naar de wereld van diersporen? Meld je dan aan voor het eerste 'International Tracking Symposium’ (ITS) dat wordt georganiseerd in het weekend van 25 tot en met 27 februari. Er zijn ruim twintig sprekers met net zoveel verschillende lezingen, variërend van insectensporen, vogelgeluiden, ’trailen’ (het volgen van een spoor), schedels herkennen tot prooiresten van slechtvalk determineren, en nog veel meer.

Meer informatie

Tekst en foto's: René Nauta en Eveline van der Jagt, Zoogdiervereniging