Konijn

Natuurjournaal 10 februari 2022

Nature Today
10-FEB-2022 - Konijn krijgt jongen en forel trekt naar zee.

Goed nieuws voor konijnenouders: rond deze tijd worden de eerste jongen van het jaar geboren. Moeder konijn werpt haar jongen in een speciaal aangelegde kraamkamer, die via een aparte gang is verbonden met de rest van het hol. Bij de geboorte zijn jonge konijntjes blind, doof en kaal. Daarna gaat het hard: al over twee weken zijn de pasgeboren jongen klaar om het nest te verlaten! Daarna hebben ze nog maar anderhalve week nodig om zelfstandig te worden. Met zo’n tempo is het niet vreemd dat konijnen twee of drie nesten per jaar kunnen krijgen.

Atlantische forel

De Atlantische forel, of zeeforel, plant zich voort in beekjes en rivieren. De jonge forellen beginnen hun leven dus in zoet water. Na een jaar of twee trekken ze naar open zee, om daar echt volwassen te worden. Op dit moment is die tocht naar open zee aan de gang. Onderweg komen Atlantische forellen ook door de Nederlandse Maas en Rijn. Dat is het moment waarop ze zich zullen moeten aanpassen. Ze waren gewend aan het leven in zoet water, maar gaan nu door in zout water.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga