Eupsilia transversa. Wachtervlinder

Natuurjournaal 17 februari 2022

Nature Today
17-FEB-2022 - Wachtervlinder vliegt en veldleeuwerik steeds vaker te zien.

De wachtervlinder is een algemene nachtvlinder die al vroeg in het jaar vliegt. Op dit moment vliegt de soort volop en kan je hem gemakkelijk tegenkomen. Wachtervlinders eten van verschillende soorten planten, waaronder klimop. Ze komen ook regelmatig in tuinen voor. Deze nachtvlinders zijn gemakkelijk te herkennen aan de witte vlek op de vleugels. Deze lijkt op een satelliet, waardoor de wachtervlinder in het Engels de toepasselijke naam ‘satellite’ heeft gekregen.

Veldleeuwerik

Na een overwintering in Engeland of Frankrijk is het tijd voor de veldleeuwerik om terug te keren naar Nederland. De kans op het zien van veldleeuweriken wordt vanaf nu steeds groter. De vogels trekken overdag in grote groepen, vaak hoog in de lucht. Daarbij valt hun opvallende gezang op. Als je ze goed in beeld hebt, vallen ook de witte zijkanten van de staart op. Het gaat helaas niet goed met de veldleeuwerik in Nederland. Dankzij intensieve landbouw en verruiging van het duingebied zijn hun aantallen gigantisch afgenomen in vijftig jaar tijd.
In de Nature Today-App is ook te zien dat de veldleeuwerik terugkeert naar Nederland: hij komt steeds hoger in de landelijke soortenlijst te staan. Houd de lijst eens in de gaten en kijk hoe de veldleeuwerik van positie verandert.

Luister hier naar het geluid van de veldleeuwerik (Bron: Teet Sirotkin).

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Kars Veling, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga
Geluid: Teet Sirotkin, Xeno-canto