Veldmuis Saxifraga

Natuurjournaal 9 maart 2022

Nature Today
9-MRT-2022 - Veldmuis paart en citroenvlinders komen tevoorschijn.

Bij veldmuizen is de voortplantingsperiode aangebroken. Deze duurt vrij lang, tot in de herfst. Ongeveer drie weken na de paring krijgt een vrouwtje een nest, met drie tot acht jongen. Ze kunnen in één jaar meerdere worpen krijgen. Ook vrouwtjes die nu geboren worden, kunnen na een maand zelf al jongen krijgen. Dat is maar goed ook, want veldmuizen hebben veel natuurlijke vijanden. Verschillende soorten marters, roofvogels, kraaien, ooievaars en reigers weten veldmuizen allemaal te vinden.

Citroenvlinders

De citroenvlinder overwintert als vlinder en is vaak een van de eerste vlinders die na de winter weer tevoorschijn komen. De eerste citroenvlinders van het jaar zijn inmiddels al gemeld. Ook in de Nature Today-app is te zien dat de soort nu bovenaan de lijst staat met vlinders die te zien zijn. In het voorjaar vindt de paring plaats. Je kunt vanaf nu rondfladderende mannetjes zien, die op zoek zijn naar een vrouwtje. Daarbij achtervolgen ze alle witte vlinders om te controleren of het een citroenvlinder is. Als hij een geschikte kandidaat heeft gevonden, volgt de balts. Dat is extra leuk om te zien, want hierbij vliegen beide vlinders ineens een stuk achteruit!

Nog geen weekendplannen? Breng dan eens een bezoekje aan de Hortus in Leiden. Deze zondag wordt er een wintermiddag georganiseerd, vol informatie over en genieten van de natuur. Meer informatie is te vinden in de link.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga