Ooievaars in de Flevopolder

Natuurjournaal 22 maart 2022

Nature Today
22-MRT-2022 - Overal ooievaars en rode wouw trekt door Nederland.

De ooievaar was in de jaren zeventig bijna verdwenen uit ons land. Dat zou je niet zeggen als je nu buiten loopt. In bijna het hele land zijn ooievaars te zien. Ze zijn massaal teruggekomen en hun broedseizoen is begonnen. Je kunt hun prachtige grote, zwartwitte gestaltes over je heen zien vliegen op het platteland, terwijl ze op zoek zijn naar een lekker hapje eten. Kijk ook binnen de bebouwde kom eens omhoog: ooievaars broeden graag op hoge gebouwen, zoals telefoonpalen of schoorstenen. Ook de bekende door mensen gebouwde ooievaarsnesten bezoeken ooievaars graag. Rond deze tijd vindt de balts plaats. Luid klepperend gooien ooievaars hun kop in de nek om indruk op elkaar te maken. In april zullen ze hun enige nest van dit jaar krijgen.

Rode wouw

Een andere vogel die nu opduikt in Nederland is de rode wouw. Als je dat niet doorhad is dat niet gek, want de rode wouw is lang niet zo opvallend als de ooievaar. Bovendien zijn er veel minder rode wouwen dan ooievaars. Toch is het de moeite waard om eens uit te kijken naar deze roofvogel. Het is een sierlijke soort, met een grote spanwijdte en een bont verenkleed. Veel rode wouwen trekken nu door Nederland, onderweg naar Zweden om daar te broeden. Vooral april is een goede maand om deze vogel te zien. De rode wouw kan overal opduiken en is in vlucht te herkennen aan zijn opvallend gevorkte staart.

Komende zaterdag organiseert de JNM een symposium over Nieuwe Natuur. Tijdens dit symposium delen sprekers uit de natuurwereld hun kennis over onderwerpen als Stadsnatuur, Working with Nature en Nieuwe Wildernis. Het symposium wordt gehouden in Delft. Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga