Buizerd

Natuurjournaal 9 mei 2022

Nature Today
9-MEI-2022 - Buizerd heeft jongen en wilgenhoutrups te vinden.

De buizerd is de meest algemene roofvogel van Nederland. Op dit moment komen er nóg meer buizerds bij, want het broedseizoen is in volle gang. In het nest van buizerds bedelen nu jongen om eten. In de eerste weken blijft moeder dichtbij haar kuikens. Aan vader de taak om zijn kroost en vrouw van eten te voorzien. Wanneer de jongen drie weken oud zijn, durft ook moeder buizerd haar jongen alleen te laten en voor ze op jacht te gaan. Als er een buizerdnest in de buurt bekend is, is het nu beter om die locatie even te mijden. Buizerds verdedigen het nest fel en vallen soms hardlopers en fietsers aan die te dichtbij komen.

Wilgenhoutrups

De wilgenhoutrups, de rups van de wilgenhoutvlinder, is een indrukwekkende verschijning. Deze rups kan wel tien centimeter lang worden en is opvallend roodglimmend aan de bovenkant. Het kan jaren duren voor een wilgenhoutrups verpopt tot vlinder. Normaal gesproken verschuilt hij zich onder schors en in bomen, en is hij dus niet makkelijk te zien. Maar nu zou je zomaar zo’n grote rups over straat kunnen zien kruipen. In deze tijd van het jaar zoeken wilgenhoutrupsen die oud genoeg zijn namelijk een geschikte plek om zich te verpoppen. Houd je ogen dus ook eens op de grond gericht, wie weet wat er allemaal voorbijkruipt!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Martin Mollet, Saxifraga; Joost Sleiderink