Crataegus laevigata. Tweestijlige meidoorn

Natuurjournaal 17 mei 2022

Nature Today
17-MEI-2022 - Meidoorns bijna uitgebloeid en bosuilen worden geringd.

De meidoorns raken op steeds meer plekken in Nederland uitgebloeid. Meidoorns werden vroeger, voor de introductie van prikkeldraad, veel gebruikt als ‘hekwerk’. Aan de ene kant om huisdieren binnen, aan de andere kant om roofdieren en vijanden buiten te houden. Er bestaan verschillende soorten meidoorns, waaronder de éénstijlige en de tweestijlige. De éénstijlige heeft altijd maar één stijl (het vrouwelijke voortplantingsorgaan), de tweestijlige kan er meer dan twee hebben, dat gebeurt soms. Verder ‘doen ze het met elkaar’, dan wordt het determineren wel ingewikkeld. De éénstijlige komt het meest voor in ons land. Als de meidoorns bij jou in de buurt nog bloemen hebben, tel dan de stijlen eens en zie welke er bij je in de buurt groeien.

Jonge bosuilen, oftewel takkelingen

Bosuilen broeden meestal al in januari, veel eerder dan andere uilensoorten, maar er zijn ook altijd late broedsels bij. Een rijtje jonge, fluffie bosuiljongen heet takkelingen. Ze zijn koddig om te zien als ze nieuwsgierig de wereld in kijken vanaf hun tak of vanuit een schuilplaats. Op veel plaatsen in Nederland worden de uilen geringd in de hoop iets van hun wederwaardigheden te weten te komen als de ring (met of zonder uil) ooit gevonden wordt. Het ringen van uilen gebeurt als ze ongeveer twee weken oud zijn. Na het ringen worden de bosuilen weer teruggezet. Hopelijk is ze een lang leven beschoren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN
Foto's: Hans Dekker, Saxifraga (leadfoto: tweestijlige meidoorn in volle bloei); Mike Hirschler