Natuurvriendelijk isoleren: energie besparen en natuur beschermen

Provincie Utrecht
23-JUN-2022 - Door de hoge aardgasprijzen gaan veel mensen aan de slag met het isoleren van muren en daken. Daarbij worden regelmatig zeldzame vogels of vleermuizen gedood. De provincie Utrecht heeft hier nu een oplossing voor: natuurvriendelijk isoleren.

"We zijn blij dat we hier nu mee aan de slag kunnen”, vertelt Rick Takkenkamp. “We hebben samen met de provincie afspraken gemaakt over hoe we bewoners kunnen ontzorgen die hun huis willen isoleren. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om te ontsnappen voordat we gaan isoleren. Hierdoor worden deze dieren niet ingesloten en gedood. Ook zorgen we voor nieuwe verblijfplekken.” Takkenkamp zit in het bestuur van VENIN, de brancheorganisatie voor isolatiebedrijven. “Wij trainen onze bedrijven in deze manier van isoleren. We doen ook de melding bij de gemeente en provincie. Bewoners hoeven zelf verder niets te doen.”

Soorten behouden voor de stad

Isolatiebedrijven kunnen aan het werk in gemeenten die een ontheffing van de Wet natuurbescherming hebben gekregen. Dat zijn in de provincie Utrecht nu Utrecht en Leusden. Dit jaar volgen meer gemeenten. Ecoloog Gitty Korsuize van de gemeente Utrecht: “In Utrecht leven veel huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen in woningen, vaak zonder dat bewoners het weten. We willen deze soorten graag behouden voor de stad. Met de grote isolatiecampagnes de komende jaren, komt deze methode als geroepen.”

Isoleren en natuur beschermen

Haar collega Inge van de Klundert, beleidsmedewerker Energietransitie, vervolgt: “Wij stimuleren onze inwoners om energie te besparen. Hiervoor organiseren we inkoopacties voor woningisolatie. Natuurvriendelijk isoleren hebben we nu daarin meegenomen.” Door de samenwerking van provincie, gemeente en isolatiebedrijven wordt het voor bewoners heel eenvoudig om én te isoleren én de stadsnatuur te beschermen. Win-win dus. Wat bewoners dan wel zelf moeten doen, is kiezen voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Tekst: provincie Utrecht
Foto: Pixabay