Orinoco-rivier Colombia

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

WWF Nederland
10-JUL-2022 - Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2.

Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen. Hiervan wordt 15 miljoen hectare marien gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!

Met dit geweldige initiatief – mede geïnitieerd door WWF - zet Colombia een significante stap in het behalen van de 30x30-doelstellingen om tegen 2030 30 procent van zijn oceanen te beschermen. Daarnaast wordt op deze manier de bescherming van 12 procent van het gehele Amazoneregenwoud vastgelegd, in samenwerking met initiatieven in Brazilië en Peru. Colombia voldoet dus aan de internationale doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaat en biodiversiteit, en dit levert ook voordelen op voor de Colombiaanse bevolking.

Het initiatief – een samenwerking tussen de Colombiaanse overheid, de Wereldbank, WWF en vele partners - steunt gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van natuurgebieden door het bieden van alternatieve inkomstenbronnen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen, zodat de gemeenschappen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Migratiecorridors veiliggesteld

De komende tien jaar krijgt dus 15 miljoen hectare marien gebied een beschermde status. Een belangrijke stap in het beschermen van de migratieroutes van bijvoorbeeld zeeschildpadden, haaien, roggen en walvissen. Zeeschildpadden trekken na het leggen van hun eieren op Bonaire naar het westen van de Cariben, een route die dwars door een van de nieuwe beschermde gebieden voor de kust van Colombia loopt.

Tekst: Stéphanie van den Merkhof, Wereld Natuur Fonds
Foto: Day's Edge Productions (leadfoto: Orinoco-rivier Colombia)