Herfsttijloos

Natuurjournaal 30 augustus 2022

Nature Today
30-AUG-2022 - Herfsttijloos in bloei en bosmuis krijgt laatste jongen.

Heb je wel eens een krokus in de herfst zien bloeien? De herfsttijloos, waarvan de bloemen op grote krokussen lijken, staat in bloei. De plant is inheems, maar wel achteruitgegaan door vermesting; hij is nu zeldzaam in Nederland. De grootste kans om deze vrolijke herfstbloeiers te vinden heb je in Zuid-Limburg.

Bosmuis

De bosmuis is een muis die je ‘s nachts redelijk gemakkelijk kunt zien, want het is een erg actieve soort. Je zou het aan de naam niet zeggen, maar bosmuizen komen ook voor in open terrein, zoals heide, duin- en landbouwgebieden. Op dit moment krijgen veel bosmuizen hun laatste nestje van het jaar. De voortplanting van bosmuizen gaat snel; bosmuizen die nu hun eigen nestje krijgen, kunnen eerder dit jaar zelf geboren zijn. Als er veel eten te vinden is, of de winter is erg mild, kan hun voortplanting nog tot in de winter doorgaan. Daar staat tegenover dat bosmuizen gemiddeld niet zo oud worden. Veel roofdieren, zoals wezel en bosuil, eten graag bosmuizen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga