Kokmeeuw

Natuurjournaal 21 september 2022

Nature Today
21-SEP-2022 - Kokmeeuw met koptelefoon en kardinaalsmuts draagt roze vruchten.

Vandaag is het de eerste dag van de herfst, alhoewel de equinox eigenlijk op 23 september is. Hoe dan ook, de dagen voelen steeds herfstiger en worden ook snel korter. We nu zitten ook middenin de vogeltrek en je ziet vogels in winterkleed. Bijvoorbeeld de kokmeeuw, die in de zomer haar bruine kopkap heeft gewisseld voor een subtiel ‘koptelefoontje’. De kokmeeuw is ook een trekvogel: in de zomer zijn hier al veel Scandinavische en Baltische kokmeeuwen aangekomen. Een deel hiervan trekt nog verder door.

Wilde kardinaalsmuts

Aan de wilde kardinaalsmuts hangen nu lichtroze vruchten. De komende dagen kleuren ze steeds feller; binnenkort barsten ze open en dan zijn de oranje zaden te zien. Een echte kleurexplosie! Zeker als in de loop van de herfst de kardinaalsmuts haar bladeren laat vallen, en de struiken eruitzien als roze wolken. De doosvruchten vallen op door de stompe, hoekige vorm met vier zaden per vrucht. In combinatie met de kleur doen ze denken aan de ronde hoeden van kardinalen. Veel vogels zijn dol op de zaden, maar voor mensen zijn ze giftig.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga