Banner Bodemdierendagen

Natuurjournaal 23 september 2022

Nature Today
23-SEP-2022 - Bodemdierendagen van start en smient is er weer.

Vandaag beginnen de Bodemdierendagen. Voor de achtste keer wordt iedereen opgeroepen mee te zoeken. Dat kost maar een paar minuten. Als je met je neus wat dichter bij de grond bent, zie je ineens dat het op – en in – de bodem een drukte van belang is. Hier wonen wormen, spinnen, slakken, kevers, pissebedden, duizendpoten, hooiwagens en nog veel meer kleine dieren. De Bodemdierendagen duren tot en met 5 oktober, en elke dag komt er in het natuurjournaal ook een bodembewoner aan bod.

Smient

De smient is er weer! Deze kleine en vrolijk gekleurde eend is als wintergast in Nederland. Sinds begin september zijn er al behoorlijk wat smienten aangekomen in Nederland, dat is een paar weken eerder dan normaal. In de landelijke lijst – gebaseerd op waarnemingen van de afgelopen twee weken – stijgt de smient snel. Nu staat hij nog rond plek vijftig, maar er zullen binnenkort steeds meer smienten aankomen. Ze broeden ’s zomers in het hoge noorden, van IJsland tot de oostelijkste punt van Rusland. Een groot deel van de Europese broedvogels komt bij ons overwinteren. Overdag zijn grote groepen op open water te zien. Tijdens de vlucht, ’s avonds of ’s nachts, laten ze een kenmerkend roepje horen.

Luister hier naar de kenmerkende roep van de smient (Bron: Sjouke Scholten)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Bodemdierendagen; Peter Meininger, Saxifraga
Geluid: Sjouke Scholten, Xeno-canto