Online lezing over effecten stikstofdepositie op paddenstoelen en het bosecosysteem

Nederlandse Mycologische Vereniging
18-OKT-2022 - Maandag 24 oktober organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging een online lezing waarin Thom Kuyper aan de hand van diverse vragen dieper zal ingaan op de effecten van stikstofdepositie op paddenstoelen en de betekenis hiervan voor het functioneren van het bosecosysteem.

Stikstof is bijna dagelijks in het nieuws en het belang van het terugdringen van de stikstofbelasting voor natuurherstel wordt door velen benadrukt. Maar wat betekent stikstofdepositie voor paddenstoelen? Hoe weten we dat veranderingen in de paddenstoelenflora voor een belangrijk deel door stikstofdepositie worden veroorzaakt? Kunnen we aan de hand van soortenlijstjes vaststellen of een gebied relatief schoon of vervuild is? Treden er alleen veranderingen bovengronds op, of zien we ook veranderingen in de bodem? Hoe werkt stikstofdepositie precies op vruchtlichamen en de zwamvlok? Wat betekenen die veranderingen voor het functioneren van bosecosystemen? Hoe snel en gemakkelijk kan de paddenstoelenflora zich herstellen als de stikstofdepositie aanzienlijk is verminderd?

In deze lezing geeft Thom Kuyper een overzicht van de huidige kennis op dit gebied.

De online lezing wordt kosteloos aangeboden door de NMV en ook niet-leden zijn welkom. Inloggen kan vanaf 19.15 uur via deze link:

https://us06web.zoom.us/j/84428536920

Tekst: Thom Kuyper,  Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto: Jan Knuiman (leadfoto: bos, overwoekerd met brandnetel)