Grus grus. Kraanvogel

Natuurjournaal 27 oktober 2022

Nature Today
27-OKT-2022 - Bezemkruiskruid bloeit nog en kraanvogels op de radar.

Het is nu echt kraanvogeltijd! Onze broedvogels zijn al een tijdje onderweg, maar de Scandinavische kraanvogels zijn nu vlakbij. Net over de grens, in veengebieden bij het Duitse Diepholz, pleisteren nu duizenden tot tienduizenden kraanvogels. Zodra ze op de wieken gaan, kunnen ze ook over Nederland vliegen. Wil je ze niet missen deze herfst? Hou dan de Kraanvogelradar in de gaten!

Bezemkruiskruid groeit graag langs wegen

Veel planten bloeien er niet meer, maar vooral in bermen kan je nog weleens bloeiend bezemkruiskruid tegenkomen. Als je haar uittrekt, lijkt ze – met een houtige wortel en daaraan een bossige plant – op een ouderwetse bezem. Ze is verre familie van het Jacobskruiskruid en komt uit Zuid-Afrika. De zaden zijn door geïmporteerde wol in Europa terechtgekomen. Eerst was ze vooral te vinden bij bedrijven waar wol werd verwerkt. Maar op een gegeven moment verspreidde ze zich razendsnel. De zaden hebben, net als die van paardenbloemen, een wollig parapluutje om met de wind mee te zweven. Langs spoorlijnen en snelwegen is dat blijkbaar een perfecte manier om snel op te rukken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s:  Bart Vastenhouw, Saxifraga; Jan van der Straten, Saxifraga