Frater

Natuurjournaal 14 november 2022

Nature Today
14-NOV-2022 - Fratertjes weer te horen en wild zwijn is extra wild.

De frater is een vinkachtige vogel met weinig opvallende kenmerken: lichtbruin en gestreept. Als je goed kijkt zie je de gele snavel, en in vlucht de lichte vleugelstreep en roze stuit. Toch zijn ze goed te herkennen aan hun typische roepje, een langgerekt en stijgend tsjweeeiiit. Zo heten ze ook in het Engels: twite. Fraters zijn vanaf november bij ons als wintergast. Maar niet overal. Je vindt ze vooral aan de kust in Groningen en Friesland, en ook een paar in Zeeland. Daar foerageren ze in groepjes op akkers en kwelders.

Een volwassen keiler, met slagtanden

Volwassen keilers – dat zijn mannelijke everzwijnen – gaan een wilde tijd tegemoet. De voortplantingsperiode is namelijk begonnen. Maar niet iedereen krijgt een kans: de keilers gaan stevige gevechten aan. Met hun grote hoektanden gaan ze elkaar te lijf. Ze krijgen nu wel extra dik bindweefsel onder de huid, op de borst en schouders, als stootkussen. Toch gaat het er bloederig aan toe, en niet zelden vallen er doden. Alleen de overwinnaars paren met de zeugen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Philippe Rouzet, Flickr