Roodkeelduiker in winterkleed

Natuurjournaal 17 november 2022

Nature Today
17-NOV-2022 - Roodkeelduiker en fuut vissen op zee.

Als je een roodkeelduiker wil zien, moet je aan de kust zijn. Vanaf de herfst zijn deze vogels namelijk op zee te vinden, en vanaf nu tot het voorjaar kun je ze bij ons zien. Soms vliegen er op een dag honderden over zee voorbij, maar met een beetje geluk zit er eentje dichtbij op het water. Roodkeelduikers zijn viseters, en waar ze zich ophouden hangt af van het voedselaanbod. De rode keel hebben ze in nu niet, hun winterpak is grijs-met-wit. In het voorjaar krijgen ze hun rode keel weer terug. Dan trekken ze naar Scandinavië, waar ze in het binnenland broeden aan meren en plasjes.

Fuut in winterkleed

In winterkleed lijken roodkeelduiker en fuut wel een beetje op elkaar. Maar de fuut is vaalbruin, met lichtbruine flanken. Tijdens de rui in de nazomer trokken veel futen zich terug op open water. Ook gedurende de herfst en de winter zijn er veel futen te vinden op de wateren van de delta, de grote rivieren en het IJsselmeer. Als er maar veel vis zit. ’s Winters, zeker bij vorst, zijn er ook veel futen op zee en zijn er grote groepen te zien. Zitten er bij jou nog veel futen in de buurt? Bekijk het in de vogellijst voor jouw locatie in de Nature Today-app.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Wildlife Terry, Flickr