Aythya marila. Topper

Natuurjournaal 26 november 2022

Nature Today
26-NOV-2022 - Toppers op het IJsselmeer en zoek reeënprenten.

Het is nu een goede tijd om toppers te zien; het IJsselmeer is een belangrijk overwinteringsgebied voor deze noordelijke eend. Met hun lakenveldse zwart-witte tekening lijken de mannetjes veel op de kuifeend. Ook de vrouwtjes lijken op elkaar. Maar toppers hebben een lichtgrijze, gestreepte rug en een witte ring om de snavel en hebben geen kuif. Bovendien zijn toppers een stuk forser dan de kleine kuifeendjes. Ze kunnen goed duiken, in de zachte bodem zoeken ze naar slakken en zoetwatermosselen.

Bij deze prent van een ree zijn de kleine bijhoefjes te zien, maar die raken niet altijd de grond

Het is modderig weer, goede omstandigheden dus om eens te letten op pootafdrukken van dieren. Prenten heten die ook wel. Die van grotere dieren vallen natuurlijk het meest op. In natuurgebieden waar schapen grazen, is het nog niet zo makkelijk hun sporen en die van reeën uit elkaar te houden. Allebei zijn ze vrij klein: zo’n vier centimeter breed. Prenten van reeën zijn meestal korter dan viereneenhalve centimeter, die van schapen kunnen iets langer zijn. De hoefjes van een ree laten smalle, spitse prenten achter. Die van een schaap zijn stomper, en de binnenkant van de hoeven is een beetje hol. Als je de afdrukken van de twee kleine bijhoeven achter de prent ziet, weet je zeker dat het een ree is geweest.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Tigerweet, Flickr