Huismuis Saxifraga

Natuurjournaal 9 december 2022

Nature Today
9-DEC-2022 - Huismuizen op bezoek en ga dit weekend naar buiten.

Het begint met een raar luchtje in de keuken, en dan zie je opeens kleine keutels – als hagelslagjes – op steeds meer plekken in huis. Dan kan het niet lang meer duren voor je er eentje ziet wegschieten: een huismuis! Mensen zijn geen huismuizenvrienden, maar huismuizen zijn wel graag in ons gezelschap. Woningen, winkels en boerderijen: voor huismuizen is het huis en restaurant ineen. In de hele bebouwde omgeving zijn ze te vinden, terwijl andere muizen ontbreken. Nu het kouder wordt, nemen ze graag hun intrek in verwarmde huizen. Net als wij leven ze in families bij elkaar, en dulden ze geen vreemde muizen op hun eigen plekje. Voor wie die huismuizen niet zo gezellig vindt: bestrijden heeft weinig zin, een leeg territorium wordt snel bezet door een nieuwe familie. Berg al het eten muisdicht op, en de ongenode gasten zoeken hun heil elders.

Op de winterse duinwerkdagen help je mee aan natuurbeheer van de Noord-Hollandse duinen

Nu de dagen korter worden, kun je maar beter zoveel mogelijk buiten van het daglicht profiteren. Zin om dit weekend erop uit te gaan? Bekijk de activiteiten en wandelroutes in de Nature Today-app. Dit weekend is er van alles te doen in de hortus in Leiden, kan je meehelpen op de Duinwerkdag of mee met een beginnersexcursie korstmossen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Patrick Rasenberg, Flickr & PWN