Viscum album. Maretak

Natuurjournaal 26 december 2022

Nature Today
26-DEC-2022 - Maretak als groene kerstbal en doe mee met de Eindejaars Plantenjacht.

In Engeland is het een traditionele kerstversiering, hier wat minder: de maretak. De groenblijvende plant met witte bessen ziet er apart uit, en groeit ook op een bijzondere plek. Het is een parasiet op loofbomen, die met zijn wortels de vaten van de gastheer binnendringt en zo meedeelt in voedingsstoffen en water. De groene bollen – net grote kerstballen – zijn in de kale bomen nu goed te zien. Maretak komt in Zuid-Limburg lokaal algemeen voor, verder is het een zeldzame plant. Verwar maretak niet met heksenbezems, dat zijn vergroeiingen van bomen zelf die worden veroorzaakt door een schimmel.

Wanneer zie je de eerste sneeuwklokjes?

Hou tijdens een kerstwandeling vandaag je ogen open voor bloeiende planten. Planten die bloeien midden in de winter? Ze zijn er echt, zowel de vasthoudende doorbloeiers als de eerste voorjaarssoorten. Tot en met 3 januari kun je op zoek en meedoen met de Eindejaars Plantenjacht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga