hazelaar

Natuurjournaal 1 januari 2023

Nature Today
1-JAN-2023 - Hazelaar begint vroeg met bloeien en frisgroen fluitenkruid.

Gelukkig nieuwjaar! Een nieuw jaar om van de natuur te genieten en elke dag iets nieuws, moois of opmerkelijks te zien. Maar als je hooikoorts hebt, kan je het jaar beginnen met een flinke niesbui. De eerste hazelaars staan namelijk al in bloei, en de mannelijke katjes zitten dan vol met felgeel stuifmeel. Bij de hazelaars die nog niet bloeien, zijn de katjes nog kort en stevig, en lichtgroen of beige. Als je goed kijkt, zie je daarboven de vrouwelijk bloemknoppen zitten. In bloei steken alleen de rozerode stempels eruit, die het stuifmeel uit de lucht opvangen.  De moeite waard om van dichtbij te bekijken – als je er niet van gaat niezen.

Blad van het fluitenkruid

De komende drie dagen kun je nog op zoek naar andere bloeiende planten met de Eindejaars Plantenjacht. Ook planten die geen die-hard winterbloeiers zijn, piepen al met hun neus boven de grond. Kijk bijvoorbeeld in bermen uit naar het fijne blad van fluitenkruid. Nu kun je goed zien waarom fluitenkruid in het Engels cow parsley heet – koeienpeterselie dus. Het blad lijkt inderdaad wel op peterselie. Maar koeien hebben pech: fluitenkruid houdt er niet van vertrapt te worden en groeit dus niet veel in weilanden. Wel in bermen, want daar loopt niemand.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Wilco Poppe, Waarneming.nl